Siirry sisältöön

Komissio yksinkertaistaa EU:n maatalouspolitiikkaa

Euroopan komissio julkaisi 14.5.2025 uuden maatalouteen kohdistuvan Omnibus-aloitteen, jonka tavoitteena on keventää viljelijöiden hallinnollista taakkaa ja yksinkertaistaa yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) sääntöjä. Toimet ovat osa laajempaa EU:n sääntelyn yksinkertaistamisohjelmaa, joka tähtää kilpailukyvyn vahvistamiseen ja vihreän siirtymän tukemiseen.

Uudistusten myötä pienviljelijöille tarjotaan yksinkertaisempia tukimuotoja, kuten kertakorvausten enimmäismäärän nostaminen 2 500 euroon. Lisäksi luomutilat vapautetaan osasta ympäristöraportointia, ja valvontakäyntejä rajoitetaan yhteen tarkastukseen vuodessa. Komissio ehdottaa myös kriisitukien ja riskienhallintavälineiden laajentamista, jotta viljelijät voivat reagoida joustavammin esimerkiksi sään ääri-ilmiöihin tai markkinahäiriöihin.

Erityistä huomiota on kiinnitetty turve- ja kosteikkoalueiden suojeluun, kohtuuhintaiseen rahoitukseen pienille tiloille sekä digitaalisten hallintojärjestelmien kehittämiseen, joiden avulla viljelijät voivat toimittaa tietonsa keskitetysti ja vain kerran.

Komission mukaan tavoitteena on tehdä EU:n maatalouspolitiikasta selkeämpi, oikeudenmukaisempi ja kestävämpi, samalla kun se tukee viljelijöiden arkea ja alueellista elinvoimaa.

Keskeiset uudistukset

  • Pienviljelijöille helpotuksia: Yksinkertaistetun tukimuodon kertakorvauksen enimmäismäärä nostetaan 1250 eurosta 2 500 euroon. Tämä tukee erityisesti maaseudun elinvoimaa ja vähentää byrokratiaa pienillä tiloilla,
  • Luomutuloille kevennyksiä: Sertifioidut luomutilat vapautetaan automaattisesti osasta EU:n ympäristövaatimuksista, mikä vähentää päällekkäistä raportointia ja hallinnollista kuormaa.
  • Valvonnan järjeistäminen: Tilat tarkastetaan jatkossa enintään kerran vuodessa, ja valvontaa tehostetaan satelliittien ja digitaalisten työkalujen avulla,
  • Kriisin- ja riskienhallinta: Uudet joustavammat kriisituet ja riskienhallintavälineet mahdollistavat nopeamman reagoinnin esimerkiksi sään ääri-ilmiöihin tai eläintautien aiheuttamiin kriiseihin.
  • Ympäristönsuojelu ja digitaalisuus: Erityistä huomiota kiinnitetään turve- ja kosteikkoalueiden suojeluun, kohtuuhintaiseen rahoitukseen pienille tiloille sekä digitaalisten hallintojärjestelmien kehittämiseen, joiden avulla viljelijät voivat toimittaa tietona keskitetysti ja vain kerran.

Seuraavat vaiheet

Lainsäädäntöehdotus toimitetaan nyt Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltäväksi.

Myöhemmin tänä vuonna komissio esittää lisää yksinkertaistamistoimia myös maatalouden ulkopuolelta, jotka vähentävät raportointi- ja valvontavelvoitteita ja helpottavat uusien joustojen käyttöönottoa. Nämä toimet sisältyvät etenemissuunnitelmaan.

Lisätietoja: