TET-harjoittelijan kokemuksia Helsinki EU Officella

Helsinki EU Officen TET-harjoittelijana kaksi viikkoa toiminut Veera Wilkki kertoo artikkelissa kokemuksiaan toimistolta.

Nimeni on Veera ja olen viettänyt viimeiset kaksi viikkoa Helsinki EU Officessa TET-harjoittelijana. Olen 15-vuotias ja käyn täällä Brysselissä Eurooppa- koulua. Päätin tehdä vapaaehtoisesti koulun kautta työelämään tutustumisen kesälomani aikana ennen yläasteen kuudennelle luokalle eli suomalaiseen tapaan sanottuna lukion toiselle luokalle siirtymistä.

Ennen harjoittelun alkua päässäni pyörivät vain asiat, jotka voisivat mahdollisesti mennä pieleen, ja stressi ennen ensimmäistä työpäivää vaikeutti yöunia. Saapuessani toimistoon ensimmäistä kertaa pelkoni osoittautuivat kuitenkin turhiksi; vakituiset työntekijät sekä harjoittelijat ottivat minut lämpimästi vastaan.

TET-harjoitteluni aikana sain mahdollisuuden tehdä lukuisia erilaisia tehtäviä. Keitin kahvia, järjestelin ja siivosin muun muassa esitehyllyjä sekä varastohuoneen kaappeja, hain postin päivittäin, kävin kaupassa ja tein muita erillisiä, niin sanotusti tärkeämpiä tehtäviä. Näitä olivat esimerkiksi uuden kuvapankin luominen, johon otin kuvia EU-instituutioista sekä uutiskirjeen muokkaaminen MailChimp –ohjelmalla yhdessä viestinnän harjoittelijan kanssa. Lisäksi tehtäviini kuuluivat erilaisten tapahtumien valmisteleminen, ml. nimilappujen ja -tarrojen tekeminen, Excel-taulukon luominen vieraista ja heidän tiedoistaan.  Sain myös osallistua erilaisiin kokouksiin ja tilaisuuksiin.

Näiden kahden viikon aikana olen oppinut todella paljon työelämästä. Jo vain työpaikalla oleminen ja muiden kuunteleminen on opettanut minulle paljon; mieleeni on huomaamattakin muistunut työpaikan sanastoa. Tämän lisäksi tietenkin itse asioiden tekeminen on lisännyt valmiuksiani työelämään: työsähköpostin, järjestelmäkameran sekä MailChimp –ohjelman käyttö ovat esimerkkejä taidoista, joita olen päässyt kehittämään täällä ollessani.  Osallistuin myös toimiston virkistyspäivään, jonka aktiviteetteihin kuului kajakkiretki. En ollut ikinä melonut elämässäni, joten virkistyspäiväkin opetti minulle uutta.

Yksi TET-harjoittelun tavoitteista on auttaa uran ja jatko-opintojen valitsemisessa eli siis antaa eräänlaista suuntaa tulevaisuudelle. Voin sanoa, että tämä on ehdottomasti onnistunut minun kohdallani. Vakituiset työntekijät sekä harjoittelijat kertoivat minulle mielellään opinnoistaan ja tehtävistään toimistossa. Vaikka toimistosta ei ehkä löytynytkään unelma-ammattiani, täällä oleminen on auttanut minua tutustumaan paremmin Suomessa tarjottaviin opintomahdollisuuksiin ja selventänyt hieman tulevaisuuden suunnitelmiani.

Kaiken kaikkiaan Helsinki EU Officessa työskenteleminen on ollut mahtava kokemus, jota en varmasti unohda. TET-harjoittelu on antanut minulle mahdollisuuden tutustua uusiin ihmisiin ja työympäristöön.  Ensimmäisenä harjoittelupaikkana Helsinki EU Office on tarjonnut minulle erittäin monipuolisia mahdollisuuksia ja ainutlaatuisen kokemuksen. Vaikka täällä olemista tuleekin ikävä, nyt on kuitenkin aika lähteä kesälomalle!