Uusimaa Euroopan puolijohdealueiden allianssin koordinaatioryhmään
Aiemmin tänä kesänä Uusimaa liittyi mukaan(avautuu uuteen ikkunaan) Euroopan puolijohdealueiden allianssiin (ESRA). Nyt Uusimaa on valittu myös ESRA:n erillisen Brysselin ydinryhmän jäseneksi vuodelle 2025 yhdessä Saksin, Piemonten, Katalonian, Valencian ja Itä-Hollannin alueiden kanssa. Ryhmän päätehtävänä on edistää yhteydenpitoa EU:n instituutioihin ja kehittää allianssin toimintaa Brysselissä muun muassa järjestämällä työpajoja Euroopan komission keskeisten yksikköjen kanssa tulevana vuonna. Ydinryhmän jäsenyys tarjoaa siis erityisen otollisen mahdollisuuden vaikuttaa koko allianssin kehitykseen Brysselissä. Kaiken kaikkiaan allianssiin kuuluu 27 aluetta 12 jäsenvaltiosta.
”Brysselissä ESRA:n ydinryhmään kuuluminen tarjoaa meille uusia vaikuttamisen kanavia, joiden kautta voimme lisätä Uudenmaan puolijohdeteollisuuden tunnettavuutta koko Euroopassa. Dialogin ylläpitäminen on tärkeää komission lisäksi myös parlamentin aktiivisten ITRE-meppien suuntaan,” sanoo Janne Leino, Johtaja, Helsinki EU Office.
Allianssissa Uudenmaan aluetta edustaa Markku Markkula, maakuntahallituksen puheenjohtaja, sekä alueiden komitean jäsen. Markkulan mukaan ESRA:n ydintoimintaan kuuluminen tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia verkostoitua puolijohdealueiden kanssa ja jalkauttaa Uudenmaan alueen siruosaamista Brysseliin, edistäen Kvanttinovan kaltaisia hankkeita.
ESRA:n vuosikokous järjestettiin 7.–8. marraskuuta Torinossa, jossa puheenjohtajuus luovutettiin Saksin osavaltiolta Piemonten alueelle. Helsinki EU Officen erityisasiantuntija Leila Kylliäinen osallistui kokoukseen Uudenmaan alueen edustajana. Kokouksen agendalla oli suunnitella ESRA:n seuraavia tavoitteita ja konkreettisia askeleita niin alueilla kuin Brysselissäkin. Monien alueiden edustajat painottivat Torinon kokouksessa, kuinka nyt on otollinen hetki tuoda alueiden viestiä komission suuntaan ja viestiä, kuinka tärkeää on, että alueet huomioidaan vahvemmin EU:n tulevissa sirusuunnitelmissa ja otetaan keskustelupöytään mahdollisen European Chips Act 2.0 -valmistelussa.
Euroopan parlamentin presidentti Roberto Metsola lähetti myös videotervehdyksen kokouksen osallistujille, jossa hän korosti alueiden roolia dynaamisten ekosysteemien luojina. Myös tästä syystä alueilla on oltava keskeinen rooli politiikkalinjausten ja monivuotisen rahoituskehyksen valmistelussa. EU:n kannalta on merkittävää, että alueiden erikoistuminen ja toisiaan täydentävä osaaminen tunnistetaan ja huomioidaan tulevia suunnitelmia ja rahoituspäätöksiä tehdessä.
Juuri tätä ESRA:n ydinryhmä edistää nostamalla alueiden kantoja esille sekä ylläpitämällä dialogia komission ja Euroopan parlamentin kanssa. Olimme iloisia kuullessamme Henna Virkkusen komissaarikuulemisessa, että myös Euroopan komissio haluaa kerätä tietoa eri alueiden vahvuuksista sirutuotannon suhteen.