Vieraskynä: Suomen suurlähettiläs Belgiassa ja Luxemburgissa Timo Ranta – Suomi 100 Belgiassa

Suomi 100 -juhlinta käynnistyi Belgiassa suomalaisen musiikin parissa. Tammikuun toisena lauantaina lähes loppuunmyyty Bozar-konserttisali kuunteli muun muassa Sibeliuksen ja Esa-Pekka Salosen musiikkia. Samalla käynnistyi pitkä sarja juhlavuoden kunniaksi järjestettyjä tapahtumia. Brysselissä on kokoontunut jo toista vuotta asiaa varten perustettu työryhmä. Koska lähes kaikki suomalaisorganisaatiot Belgiassa ovat pienehköjä, päätimme lyödä hynttyyt yhteen.

Suomi 100 -koordinaation tavoitteena oli varmistaa, että tapahtumia on tasaisesti ympäri vuotta. Samalla pyriittiin siihen, että tapahtumia syntyy jokaiselle-jotakin-periaatteella. Lopputulos ylitti odotukset. Musiikin lisäksi tarjolla on ainakin yliopistoja, elokuvia, näyttelyjä, kuusenistutusta, kesäjuhla, kirjoja, vastaanotto ja juhlamessu.

Juhlavuoden teema on “yhdessä”. Belgiassa tuota teemaa on toteutettu kaikilla tasoilla. Suunnittelu tehtiin yhdessä suomalaistoimijoiden kesken, ja osa niistä myös toteutetaan eri toimijoiden yhteistyönä. Lisäksi tapahtumat pyritään toteuttamaan niin, että ne tuovat yhteen suomalaisia ja belgialaisia eri elämänaloilta. Lähes kaikki tapahtumat ovat avoimia kaikille, ja niitä tullaan mainostamaan voimallisesti, jotta niihin saataisiin myös uusia tuttavuuksia.

Juhlavuosi on jälleen kerran osoittanut, miten suuri vahvuus on Belgian suomalaistoimijoiden saumaton yhteistyö. Kaikilla toimijoilla on omat vahvuutensa, jotka on saatu nyt parhaaseen käyttöön. Samalla on ikään kuin vaivihkaa tullut esille nyky-Suomen monimuotoisuus. Ei ole mitään pysyvää ja muuttumatonta Suomi-profiilia vaan Suomi on jatkuvasti kehittyvä, elävä ja vuorovaikutteinen toimija. Kaikki juhlavuoden tapahtumat syntyvät yhdessä – kaikki osallistujat tekevät tapahtuman.

Juhlavuoden valmistelu osoitti myös miten hienosti Suomen eri alueelliset toimijat pelaavat yhteen. Yksi Suomen rikkaus on sen moninainen kaupunkien ja maakuntien kirjo. Sitä pyritään mahdollisuuksien mukaan tuomaan esiin eri tapahtumissa.

Juhlavuoden tapahtumien valmistelu on osoittanut, että Suomi kiinnostaa Belgiassa ja sen maine on erittäin hyvä. Vaikuttaa siltä, että pohjoismaisuus on ylipäätään nyt erittäin muodikasta Länsi-Euroopassa. Useimmat belgialaiset yhteistyökumppanit ovat ottaneet oma-aloitteisesti yhteyttä ja pyytäneet neuvoja ja yhteistyötä tapahtumien järjestämisessä.

Paras mahdollinen lopputulos tästä vuodesta olisi Suomen tunnettuuden pysyvä lisääntyminen. Jos samalla osallistujille jää halu jatkaa tutustumista Suomeen ja suomalaisiin, tulostavoite on saavutettu kirkkaasti. Toivon, että suomalaistoimijoiden tiivis yhteistyö jatkuu myös juhlavuoden jälkeen.

Timo Ranta

Suomen suurlähettiläs Belgiassa ja Luxemburgissa

Belgian Suomi 100 -tapahtumia on kuvattu yksityiskohtaisemmin Brysselin suurlähetystön nettisivuilla osoitteessa http://www.finlande.be/public/Print.aspx?contentid=357093&nodeid=37416&culture=fi-FI&contentlan=1 .

Belgian Suomi 100 -tapahtumille on myös avattu oma julkinen Facebook-sivu, joka löytyy osoitteesta https://www.facebook.com/Finland100inBelgium/