Siirry sisältöön

Avia-verkostolta kansainvälisesti ainutlaatuinen ilmastositoumus: Helsinki-Vantaan lentoasema-alueen kilpailuetuna kestävä kasvu

[:fi]Avia-verkoston yhteinen ilmastositoumus, Green Deal -manifesti, esiteltiin virtuaalisessa julkistustilaisuudessa Vantaalla keskiviikkona 24. maaliskuuta. Avia-verkosto on Helsinki-Vantaan lentoaseman ympäristössä toimivien yritysten, järjestöjen ja julkisen sektorin toimijoiden yhteinen verkosto ja yhteistyöfoorumi. Verkoston ilmastositoumus on kansainvälisesti ainutlaatuinen.

Avia-verkoston tavoitteena on olla kansainvälinen edelläkävijä puhtaan ja älykkään liikkumisen edistämisessä. Green Deal -manifesti vastaa hyvin Avia-verkoston toiminnan vision ydintavoitteita, joissa edistetään maailman kestävimmän, vetovoimaisimman ja saavutettavimman lentoasemaekosysteemin syntyä Helsinki-Vantaalle. Verkoston julkistamaa laajan toimijajoukon yhteistä sitoumusta lentokenttäalueen kestävästä kasvusta ei ole aikaisemmin tehty. Avia-verkostoon kuuluu yli kolmekymmentä toimijaa niin julkiselta kuin yksityiseltä sektorilta.

Lentoliikenne ja matkailu ovat ajautuneet maailmanlaajuiseen kriisiin koronaviruspandemian rajoitustoimien myötä. Toisaalta lentoliikennealan odotetaan vähentävän voimakkaasti hiilipäästöjään elpymisen jälkeen, mikä edellyttää samalla koko alan uusiutumista. Avia-verkoston lentokenttäalueen toimijoiden yhteinen Green Deal -manifesti tukee täysin Euroopan komission strategisen painopisteen, Euroopan vihreän kehityksen ohjelman, tavoitteita.

EU:n strategisena painopisteenä on kehittyä ilmastoneutraaliksi taloudeksi vuoteen 2050 mennessä, mikä edellyttää samalla liikenteen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 90% prosentilla. Euroopan komission kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategiassa korostetaan lisäksi päästöttömien lentoasemien kehittämistä – saumattomina, multimodaalisina ja ekologisina liikenteen solmukohtina.

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kiteytti puheenvuorossaan Green Deal -manifestin tärkeän merkityksen Helsinki-Vantaan lentoaseman profiloinnille lentoliikenteen vihreän reitin solmukohtana Euroopan ja Aasian välillä. Päästövähennykset kilpaileviin reitteihin verrattuna ovat jopa kymmeniä prosentteja. Lisäksi Helsinki-Vantaan lentoaseman alueen kehittämistoimenpiteet vaikuttavat olennaisesti koko Suomen kilpailukykyyn ja kestävään kasvuun.

Uudenmaan liiton maakuntajohtaja Ossi Savolainen muistutti, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla on tärkeä merkitys myös Uudenmaan aluekehitykselle ja Uusimaa-ohjelman toteutukselle. Avia-verkoston Green Deal manifesti tukee olennaisesti “Hiilineutraali Uusimaa 2035” -tiekartan toteutusta. Vantaan kaupungin tavoitteena on puolestaan olla hiilineutraali vuonna 2030.

Finnairin vastuullisuusjohtaja Anne Larilahti ilmoitti puheenvuorossaan, että Helsinki-Vantaan lentoaseman ja sitä ympäröivän alueen ympäristöystävällisyys ja terveysturvallisuus ovat merkittäviä kansainvälisiä kilpailuetuja. Finnair on ilmastotavoitteissaan yksi maailman kunnianhimoisimmista lentoyhtiöistä, jonka tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalius viimeistään vuonna 2045.

Finavian johtaja Henri Hansson puolestaan ilmoitti, että Finavian toiminta lentoasemalla on ollut alan standardien mukaan hiilineutraalia jo vuodesta 2017 lähtien. Vastuullisuustyö on keskeinen osa Finavian liiketoimintaa.

Green Deal -manifesti edustaa Helsinki-Vantaan lentoasemaekosysteemin toimijoiden välistä laaja-alaista yhteistyötä, jolla luodaan vastuullista matkailua ja liikennettä sekä luodaan uusia työpaikkoja ja hyvinvointia. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kiteytti Avia-verkoston Green Deal -manifestin inspiroivan otteen seuraavasti: “Hyppää kyytiin – rakennetaan uutta, kestävää kasvua yhdessä!”

Tallenne tiedotustilaisuudesta löytyy täältä: https://vantaakanava.fi/avia/

Avia-verkoston Green Deal -manifesti löytyy täältä: https://www.uudenmaanliitto.fi/files/25456/Green_Deal_Manifesti_final_fi.pdf[:]