Droonistrategia 2.0: Tähtäimessä laajat eurooppalaiset droonimarkkinat
Euroopan komissio on julkistanut 29. marraskuuta 2022 uuden Euroopan droonistrategian 2.0(siirryt toiseen palveluun), jossa esitetään kokonaisvaltainen visio eurooppalaisten droonimarkkinoiden kehittämiselle. Tavoitteena on edesauttaa Eurooppaan laajamittaista kaupallista lentotoimintaa drooneilla ja synnyttää alalle uusia mahdollisuuksia. Toki EU:n kattavan sääntelykehyksen ansiosta drooneilla on jo lennetty turvallisesti satojatuhansia tunteja Euroopan ilmatilassa.
Drooneja käytetään jo nyt yhä useammalla talouden alalla, kuten maataloudessa, rakentamisessa, valvonnassa, terveydenhuollossa, akuuttilääketieteessä, energia- ja ympäristöalalla sekä yleisen turvallisuuden ja turvatoiminnan alalla. Niitä käytetään mm. infrastruktuurin tarkastuksiin turvallisuuden parantamiseksi, öljyvuotojen seurantaan, näytteenottoon maaperästä, tutkimustiedon keruuseen ja kaupunkisuunnittelun parantamiseen. Kuljetusalalla droonien käyttöä tavarantoimitukseen testataan jo eri maissa. Komissio arvioi, että ensimmäiset matkustajaliikenteen pilottikokeilut EU:ssa toteutuvat todennäköisesti lähivuosina.
U-space-järjestelmä on eurooppalainen järjestelmä, jota kehitetään parhaillaan drooniliikenteen hallintaan. Se otetaan käyttöön tammikuussa 2023 ja se lisää valmiuksia ilmatilan hallintaan ja varmistaa monien droonien turvallisen ja tehokkaan pääsyn ilmatilaan.
Strategiassa esitetään, että seuraavista droonipalveluista tehdään osa eurooppalaisten arkea vuoteen 2030 mennessä:
- Siviilidrooneilla hoidettavat hätäpalvelut, kartoitus, kuvantaminen, tarkastukset ja sovellettavan lainsäädännön mukainen valvonta sekä pienet kiirelähetykset (esim. biologiset näytteet tai lääkkeet).
- Innovatiivinen ilmailu (kuten lentotaksit), joiden myötä aletaan tarjota säännöllisiä matkustajaliikennepalveluja, joissa käytetään aluksi lentäjän ohjaamia ilma-aluksia mutta jotka pyritään lopulta toteuttamaan täysin automatisoidusti.
Komissio käynnistää 19 operatiivista, teknistä ja rahoituksellista lippulaivatoimea luodakseen oikeanlaisen kaupallisen ja sääntely-ympäristö tulevaisuuden drooni-ilmatilaa ja -markkinoita varten. Niihin sisältyvät mm. yhteiset lentokelpoisuussäännöt sekä uudet koulutusvaatimukset, strateginen etenemissuunnitelma drooniteknologialle tutkimuksen ja innovoinnin painopistealojen määrittämiseksi ja strategisten riippuvuuksien vähentämiseksi sekä kriteerit vapaaehtoiselle droonien kyberturvallisuushyväksynnän osoittavalle merkinnälle.