Siirry sisältöön
Valkoinen pallonmuotoinen rakennus, taustalla purppuranvärinen taivas.

EIC investoi miljardeja innovointiin ja läpimurtoteknologioihin vuonna 2023

Euroopan komissio hyväksyi joulukuussa 2022 Euroopan innovaationeuvoston (EIC) työohjelman vuodelle 2023. Tämän vuoden työohjelman kokonaisbudjetti on 1,6 miljardia euroa, josta tarjotaan rahoitusmahdollisuuksia tutkijoille ja innovoijille uusien markkinoiden luomiseen sekä läpimurtoteknologioiden skaalaamiseen. 

Tulevan vuoden tavoitteena on vahvistaa EIC:n työtä merkittävien teknologioiden ja startup-yritysten tukemisessa. Vuoden 2023 työohjelma sisältää lukuisia pilottitoimia ja uutuuksia, jotka tukevat Euroopan uutta innovaatio-ohjelmaa. Uutuudet ovat mm. naispuolisten innovoijien lisätuki, uusi järjestely, jonka tarkoituksena on kasvattaa lahjakkuuksien kanavointia syväteknologian start-up yrityksiin, sekä pk- ja startup-yrityksille suunnatut haasteet, joiden kautta pyritään saavuttamaan Euroopan globaali johtoasema strategisissa teknologioissa. Uudet EIC-haasteet edistävät EU:n tavoitteita mm. energian, strategisen autonomian ja kestävyyden aloilla, sekä tukevat suoraan useita politiikan eri aloitteita (mm. REPowerEU-suunnitelma, Uusi Eurooppalainen Bauhaus, Horisontti Eurooppa -ohjelman Missiot ja ruokaturva.) 

EIC:n tukitoimia ja rahoitusta vuonna 2023 jaetaan kolmea kautta 

  • EIC Pathfinder-ohjelmaan ohjataan 343 miljoonaa euroa monitieteellisille tutkimusryhmille visionääriseen tutkimukseen, joka voi johtaa teknologisiin läpimurtoihin.  
  • EIC Transition-järjestelyyn ohjataan 128,3 miljoonaa euroa tutkimustulosten muuntamiseksi innovointimahdollisuuksiksi.  
  • EIC Accelerator-ohjelmaan ohjataan 1,13 miljardia euroa, joka tukee startup- ja pk-yrityksien innovaatioita, joilla on potentiaalia luoda uusia markkinoita tai saada aikaan muutoksia jo olemassa olevilla markkinoilla.