Siirry sisältöön
Pinossa valkoisia ja sinisiä kertakäyttö kasvomaskeja turkoosilla alustalla.

EU:n globaali terveysstrategia

Komissio hyväksyi marraskuun lopussa uuden EU:n globaalin terveysstrategian, jolla pyritään parantamaan maailman terveysturvaa ja kaikkien ihmisten terveysoloja muuttuvassa maailmassa. Strategian mukaan maailmanlaajuiset terveyskysymykset ovat olennainen osa EU:n ulkopolitiikkaa ja etenkin geopoliittisesti kriittinen osa-alue. EU pyrkii syventää johtajuuttaan ja ottaa enemmän vastuuta keskeisistä maailmanlaajuisista haasteista ja terveyseroista.

Strategiassa esitetään kolme painopistettä maailmanlaajuisiin terveyshaasteisin: terveyden ja hyvinvoinnin parantaminen ihmisen elinkaaren kaikissa vaiheissa, terveydenhuoltojärjestelmien vahvistaminen ja yleisen sairausvakuutusturvan edistäminen ja terveysuhkien, kuten pandemioiden, ehkäisy ja torjuminen ”yhteinen terveys” -mallin mukaisesti.

Strategian avulla edistetään myös pitkäaikaisia kumppanuuksia Global Gateway-strategian mallilla. Lisäksi strategia muodostaan Euroopan terveysunionin ulkoisen ulottuvuuden ohjaten EU:n toimia, joilla parannetaan saumatonta varautumista ja reagointia terveysuhkiin.

Strategian myötä pyritään luomaan puitteet vuoteen 2023 ulottuvalle EU:n terveyspolitiikalle.