Siirry sisältöön
Mikroskooppeja

Eurooppalainen syöpäkuvantamisaloite käynnistynyt

Euroopan komissio käynnisti 23. tammikuuta eurooppalaisen syöpäkuvantamisaloitteen, jonka tarkoituksena on auttaa terveydenhuollon tarjoajia, tutkimuslaitoksia ja innovoijia hyödyntämään innovatiivisia datavetoisia ratkaisuja syövän hoidossa. Aloite on yksi EU:n syöväntorjuntasuunnitelman lippulaivahankkeista.

Suuret eurooppalaiset tutkimusorganisaatiot, laitokset ja yritykset tulevat yhdistämään voimansa digitaalisen infrastruktuurin kehittämisessä. Aloite käynnistetään kahdella hankkeella: European Federation for CAncer IMages (EUCAIM) ja terveydenhuollon tekoälyn testaus- ja kokeilulaitos (TEF-Health). 

Aloitteen myötä yksityisyyden suojan takaava rajat ylittävä, yhteensopiva ja turvallinen infrastruktuuri nopeuttaa innovointia lääketieteellisessä tutkimuksessa. Tekoälyä hyödyntäviä uusia teknologioita voidaan kouluttaa suurella standardoidulla ja tietosuoja-asetuksen mukaisella data-aineistolla.  

Digitaalisen infrastruktuurin suunnittelun on tarkoitus valmistua joulukuuhun 2023 mennessä ja lopullinen versio alustasta julkaistaneen vuoden 2025 loppupuolella. Tavoitteena on, että digitaalinen infrastruktuuri on käyttövalmis ja toiminnassa vuonna 2026.