Siirry sisältöön

Eurooppalainen terveysunioni etenee

Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat päässeet alustavaan sopuun aloitteesta koskien eurooppalaista terveysdata-avaruutta (European Health Data Space, EHDS). Asetusehdotuksen tavoitteena on parantaa terveystietojen vaihtoa ja saatavuutta EU:n tasolla ja luoda terveystietojen dataympäristö digitaalisten terveyspalvelujen ja -tuotteiden sisämarkkinoiden edistämiseksi.

Terveystietojen dataympäristö tarjoaisi muun muassa mahdollisuuden päästä käsiksi omiin sähköisiin terveystietoihin helpommin ja nopeammin kotimaan lisäksi myös muissa EU:n jäsenvaltioissa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi matkan aikana reseptilääkkeet voisi hakea myös toisesta maasta tai lääkärissä vieraillessa toisen valtion lääkäri pääsisi tarkastelemaan potilaan terveystietoja. Lisäksi aloite mahdollistaisi tutkijoiden ja poliittisten päättäjien pääsyn tiettyihin turvattuihin terveystietoihin. Tämän avulla EU:n terveystietoja voitaisiin hyödyntää tieteellisessä tutkimuksessa yleisen edun hyväksi.

Seuraavaksi neuvoston ja parlamentin tulee vahvistaa nyt saavutettu sopu, minkä jälkeen asetusehdotus hyväksytään virallisesti.

Lue lisää: Eurooppalainen terveysdata-avaruus: neuvosto ja parlamentti sopuun – Consilium (europa.eu)(siirryt toiseen palveluun)