Siirry sisältöön

Eurooppalainen terveysunioni etenee

Päivitetty 4.6.2024

Euroopan parlamentti on 22.4.2024 hyväksynyt aloitteen koskien eurooppalaista terveysdata-avaruutta (European Health Data Space, EHDS). Asetuksen tavoitteena on parantaa terveystietojen vaihtoa ja saatavuutta EU:n tasolla ja luoda terveystietojen dataympäristö digitaalisten terveyspalvelujen ja -tuotteiden sisämarkkinoiden edistämiseksi.

Terveystietojen dataympäristö tarjoaisi muun muassa mahdollisuuden päästä käsiksi omiin sähköisiin terveystietoihin helpommin ja nopeammin kotimaan lisäksi myös muissa EU:n jäsenvaltioissa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi matkan aikana reseptilääkkeet voisi hakea myös toisesta maasta tai lääkärissä vieraillessa toisen valtion lääkäri pääsisi tarkastelemaan potilaan terveystietoja. Lisäksi aloite mahdollistaisi tutkijoiden ja poliittisten päättäjien pääsyn tiettyihin turvattuihin terveystietoihin. Tämän avulla EU:n terveystietoja voitaisiin hyödyntää tieteellisessä tutkimuksessa yleisen edun hyväksi.

Seuraavaksi neuvosto hyväksyy nyt virallisesti uuden eurooppalaista terveysdata-avaruutta koskevan asetuksen, joka on määrä julkaista Euroopan unionin virallisessa lehdessä syksyllä ja jonka jälkeen se astuu voimaan

Lue lisää: Eurooppalaisen terveysdata-avaruuden ja SoHo:n hyväksyminen (europa.eu)(siirryt toiseen palveluun)