Helsinki EU Officen kesän uutiskirje
Kesäinen tervehdys Brysselistä!
Kesäkuu riensi nopeasti ohi Helsinki EU Officella. Menneen kuun aikana järjestimme toimistollamme mm. New European Bauhaus- aiheisen verkostoitumistilaisuuden, juhlimme toimistomme 25-vuotissyntymäpäiviä ja vastaanotimme vieraita tiheästi. Vaikka katseemme kääntyvätkin hiljalleen kohti horisontissa siintäviä kesälomia, on heinäkuu Brysselissä vielä aktiivinen, kun Tšekin Euroopan neuvoston puheenjohtajuuskausi käynnistyi ja uusi eurooppalainen innovaatio-ohjelma julkaistiin 5. heinäkuuta. Tuttuun tapaan olemme koonneet keskeisiä vaikuttamismahdollisuuksia ja syksyn tulevia tapahtumia uutiskirjeen loppuun.
Helsinki EU Officen väki siirtyy lomalaitumille heinäkuun aikana lataamaan akkujaan syksyä varten. Toivotamme kaikille aurinkoisia kesäpäiviä sekä rentouttavaa lomakautta!
Lue selainversio tästä(siirryt toiseen palveluun)
Tšekin EU:n neuvoston puheenjohtajuuskausi
Euroopan unionin neuvoston kiertävä puheenjohtajuus vaihtui 1. heinäkuuta 2022. Nyt on Tšekin vuoro tarttua ohjaksiin seuraavaksi kuudeksi kuukaudeksi Ranskan puheenjohtajuuskauden jälkeen. Tšekin tavoitteet tulevalle puolelle vuodelle on kiteytetty tunnuslauseeseen ”Eurooppa tehtävänä, uudelleen ajattelu, uudelleen rakentaminen ja vahvistaminen”.
Tšekki on määrittänyt neuvoston puheenjohtajuuskaudelleen seuraavat viisi prioriteettialaa:
- Pakolaiskriisin ja Ukrainan sodanjälkeisen toipumisen hallinta
- Energiaturvallisuus
- Euroopan puolustusvalmiuksien ja kyberavaruuden turvallisuuden vahvistaminen
- Euroopan talouden strateginen sietokyky
- Demokraattisten instituutioiden joustavuus
Ukrainan kriisi on odotetusti Tšekin poliittisen asialistan kärjessä. Puheenjohtajamaa on sitoutunut parantamaan EU:n puolustus- ja turvallisuusvalmiuksia, nopeuttamaan Euroopan energialähteiden monipuolistamista (REPowerEU-ohjelman toimeenpano) ja tukemaan Ukrainan humanitaarisen kriisin hallintaa. Tšekin puheenjohtajuuskauden yleisenä tavoitteena on vahvistaa EU:n turvallisuuden ja vaurauden edellytyksiä, jotka kulkevat käsi kädessä eurooppalaisten arvojen kanssa. Tšekki johtaa Euroopan neuvoston työskentelyä 31. joulukuuta 2022 saakka, minkä jälkeen Ruotsi vie soihtua eteenpäin.
Lue Tšekin puheenjohtajuuskauden ohjelma tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Tarkista puheenjohtajuuskauden avaintapahtumat täältä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Helsinki EU Officen 25-vuotisjuhlat keräsivät ison juhlayleisön
Juhlistimme Helsinki EU Officen 25-vuotista taivalta Brysselissä 16.6.2022. Juhlat keräsivät yhteen laajan joukon toimistomme yhteistyö- ja sopimuskumppaneita sekä keskeisiä Brysselin sidosryhmiä juhlistamaan Helsinki EU Officen merkkipäivää. Juhlia vietettiin muistellen Helsinki EU Officen toimiston merkkihetkiä, verkostoituen ja nauttien kotimaisista herkuista – kohokohtana vieraille tarjoiltiin perinteistä suomalaista mansikkakermakakkua. Juhlatunnelmasta huolehti Miikka Nieminen loistavalla live-musiikillaan ja EU-teemainen tietovisa pisti vieraidemme kilpailuhenkisyyden sekä EU-asiantuntemuksen koetukselle.
Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen avasi juhlamme maljapuheellaan, jota seurasi Helsinki EU Officen johtaja Eero Venäläisen tervehdys, jossa hän esitti kiitoksensa juhlayleisölle. Saimme ilon kuulla Suomen pysyvän EU-edustuston päällikkö Markku Keinäsen, europarlamentaarikko Eero Heinäluoman ja Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkinevan juhlapuheet, joissa muisteltiin Helsinki EU Officen historiaa ja korostettiin toimistomme tärkeyttä yhteyspisteenä EU:n ja Suomen välillä.
Neljännesvuosisadan aikana Helsinki EU Officen toiminta on laajentunut ja kasvanut merkittävästi. Tämä näkyy sekä toimistomme sopimuskumppanien lukumäärän kasvuna että Helsinki EU Officen tiimin EU-asiantuntemuksen monialaisuuden kehityksenä.
Olemme kiitollisia, että saimme jakaa tämän erityisen tilaisuuden monien sopimus- ja yhteistyökumppaniemme, kollegoidemme ja ystäviemme kanssa, joiden kanssa olemme rakentaneet hedelmällisiä ja arvokkaita suhteita 25 vuoden aikana. Vilpittömät kiitoksemme teille kaikille!
Odotettu uusi eurooppalainen innovaatio-ohjelma on täällä!
Euroopan komissio hyväksyi tiistaina 5. heinäkuuta uuden eurooppalaisen innovaatio-ohjelman, jonka avulla Eurooppa pyritään viemään syväteknologian uuden innovointi- ja startup-aallon eturintamaan. Ohjelmalla tuetaan eurooppalaisia toimijoita uusien innovaatioiden kehittämisessä ja niiden tuomisessa markkinoille. Innovaatioiden avulla vastataan suuriin ja kiireellisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Ohjelmalla tuetaan Euroopan tietä kohti innovoinnin maailmanlaajuista johtajuutta.
Uudella eurooppalaisella innovaatio-ohjelmalla pyritään erityisesti
- parantamaan eurooppalaisten startup- ja kasvuyritysten rahoituksen saantia
- parantamaan toimintaedellytyksiä uusien ideoiten kokeiluun erilaisissa sääntelyn testiympäristöissä
- tukemaan alueellisten innovaatiolaaksojen luomista
- houkuttelemaan lahjakkuuksia Eurooppaan ja pitämään heitä Euroopassa
- parantamaan toimintapoliittista kehystä ja antamaan EU-jäsenvaltioille toimintapoliittista tukea
Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi, ohjelma käsittää 25 kohdennettua toimea, jotka ovat jaettu seuraavaan viiteen pääkokonaisuuteen:
- Kasvuyritysten rahoituksen lisääminen
- Innovoinnin edistäminen kokeilujärjestelmillä ja julkisilla hankinnoilla
- Innovoinnin nopeuttaminen ja vahvistaminen eurooppalaisissa innovaatioekosysteemeissä
- Veto- ja pitovoiman lisääminen syväteknologia-alan lahjakkuuksien suhteen
- Päätöksenteon tukivälineistön parantaminen
Kokonaisuudessaan innovaatio-ohjelman odotetaan vaikuttavan hyödyllisesti ja laajasti kaikkiin Euroopan toimialoihin. Ohjelman toimien avulla voidaan esimerkiksi vähentää energiariippuvuutta, edistää EU:n talouksien kilpailukykyä ja parantaa kansalaisten terveyttä.
Lue komission lehdistötiedote tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Uusi eurooppalainen innovaatio-ohjelma(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Rekisteröityminen Euroopan tutkimus- ja innovaatiopäiville on auki!
Vuoden merkittävin tutkimus- ja innovaatiotapahtuma järjestetään virtuaalisesti 28.–29. syyskuuta 2022. Tämän vuoden pääteemoina ovat Euroopan nuorten teemavuosi, ajankohtainen uusi eurooppalainen innovaatio-ohjelma sekä Horisontti Euroopan EU Missiot. Tapahtuman ohjelmaluonnos on nyt julki ja ilmoittautuminen auki. Osallistu EU:n tutkimus- ja innovaatiopolitiikan tärkeimpiin keskusteluihin verkossa tulevana syksynä!
Tutkimus- ja innovaatiopäivät 2022 – ohjelma(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Osallistumislomakkeen löydät tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Päästöttömän ilmailualan allianssiin etsitään jäseniä
Euroopan komissio on käynnistänyt päästöttömän ilmailun allianssin kehottaakseen ilmailualaa yhdistämään voimansa päästöttömän lentoliikenteen valmistelussa. Allianssin tavoitteena on pohjustaa ilmailualan ekosysteemiä ottamaan käyttöön vety- ja sähkökäyttöisiä lentokoneita. Tällä tavoin varmistetaan myös, että lentoliikenne tukee Euroopan vuoden 2050 ilmastoneutraaliustavoitetta. Allianssin tarkoituksena on tuoda yhteen Euroopan ilmailuyhteisön toimijat, kuten lentokonevalmistajat, polttoainetoimittajat, matkustajat, lentoyhtiöt ja -asemat, sekä energiayhtiöt, ympäristöalan eturyhmien ja sääntelyviranomaisten edustajat.
Allianssin jäsenet tekevät työtä yhdessä tunnistaakseen esteet päästöttömän lentokaluston kaupalliselle käyttöönotolle, laatiakseen suosituksia ja etenemissuunnitelman näiden esteiden poistamiseksi, edistääkseen investointihankkeita ja synnyttääkseen synergioita jäsenten kesken. Osallistujat tarkastelevat erityisesti vety- ja sähkökäyttöisten ilma-alusten energia- ja infrastruktuurivaatimuksia lentoasemilla, standardointia ja sertifiointia sekä vaikutuksia lentotoiminnan harjoittajiin (lentoyhtiöihin) ja ilmaliikenteen hallintaan.
Päästöttömän ilmailualan allianssista kiinnostuneita ilmailuyhteisön edustajia pyydetään ilmoittautumaan (siirryt toiseen palveluun)verkossa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Allianssi on avoin sekä yksityisen että julkisen sektorin toimijoille. Allianssin ensimmäinen yleiskokous järjestetään tänä syksynä.
Komission lehdistötiedote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
EU etsii inspiroivia naisyrittäjiä mukaan palkintokilpailuun
EU:n naisinnovaattoreiden palkinto juhlistaa naisyrittäjiä, jotka ovat käänteentekevien innovaatioiden takana. Palkinnon avulla EU pyrkii lisäämään tietoisuutta naisinnovoijien merkityksestä sekä luomaan roolimalleja naisille ja tytöille ympäri maailmaa.
Kisassa on kaksi palkintokategoriaa:
- Naisten innovaatio -palkinnolla palkitaan kolme lahjakasta naispuolista keksijää EU:sta ja assosiaatiomaista 100 000 eurolla.
- Nousevat keksijät -palkinnolla palkitaan kolme lupaavaa alle 35-vuotiaille keksijää. Voittosumma on 50 000 euroa per palkinto.
Palkintokisaan voivat osallistua naiset, jotka ovat EU-jäsenmaan tai Horisontti Euroopan assosiaatiomaiden kansalaisia ja ovat perustaneet yrityksen vähintään kaksi vuotta ennen kisan alkua.
Tukikelpoisia hakemuksia arvioidaan kolmella perusteella:
- Läpimurtoinnovaatio – hakijan perustama yritys tarjoaa innovatiivisen tuotteen tai palvelun EU:n markkinoilla.
- Vaikutus – palvelu tai tuote vastaa tiettyyn yhteiskunnalliseen haasteeseen tai tarpeeseen ja sillä on merkittävä etu ihmisille ja/tai planeetalle.
- Inspiraatio – hakijalla on ollut keskeinen rooli yrityksen menestymisessä ja häntä voidaan pitää roolimallina muille naisille ja tytöille.
Palkintoa hallinnoivat Euroopan innovaationeuvosto ja pk-yritysten toimeenpanovirasto. Riippumaton asiantuntijaraati valitsee kisan voittajat.
Oletko sinä naispuolinen innovoija tai tunnetko sellaisen? Lähde mukaan kilpailemaan palkinnoista, ilmoittautuminen on avoinna 18. elokuuta asti.
Lue lisää…(siirryt toiseen palveluun)
Ukraina mukana Horisontti Euroopassa
Päätös Ukrainan liittämisestä Horisontti Eurooppaan, EU:n tutkimus- ja innoivoinnin puiteohjelmaan (2021–2027), sekä Euratomin tutkimus- ja koulutusohjelmaan (2021–2025) astui voimaan 9. kesäkuuta. Päätös tarkoittaa, että ukrainalaiset tutkimus- ja innovaatiotoimijat voivat nyt osallistua täysimääräisesti em. ohjelmiin yhtäläisin ehdoin EU:n jäsenvaltioiden toimijoiden kanssa.
Ottaen huomioon Venäjän meneillään olevan hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan ja EU:n sitoumuksen tarjota konkreettisia tukikeinoja Ukrainan tutkimus- ja innovaatioyhteisölle, Ukraina osallistuu Horisontti Eurooppa- ja Euratom -ohjelmiin maksutta vuosina 2021 ja 2022.
Tuki täydentää meneillään olevia ERA4Ukraine-, Horizon4Ukraine- ja ERC4Ukraine-aloitteita sekä MSCA4Ukrainea ja Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) -apurahajärjestelmää ukrainalaisille tutkijoille. Ukrainan start-upit ja syväteknologian pk-yritykset hyötyvät muiden tukitoimenpiteiden ohella myös Euroopan innovaationeuvoston (EIC) 20 miljoonan euron kohdennetuista toimista.
Lue komission tiedote(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Kiinteistö Oy Kaapelitalo pääpartneriksi EIT:n kulttuurin ja luovien alojen yhteisöön!
Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) on valinnut luovien alojen yhteisön (EIT Culture & Creativity) voittajakonsortion. Järjestyksessään yhdeksännen yhteisön tavoitteena on vahvistaa ja muuttaa kulttuurin ja luovien alojen toimintaympäristöä yhdistämällä em. alojen organisaatiot osaksi Euroopan suurinta innovaatioverkostoa. Konsortion pääpartnerina toimii Helsinkiläinen Kiinteistö Oy Kaapelitalo ja voiton myötä Helsingin Suvilahteen perustetaan Pohjois-Euroopan EIT:n kulttuurin ja luovien alojen keskus. Keskuksia perustetaan lisäksi Amsterdamiin, Barcelonaan, Bolognaan, Košiceen ja Wieniin. Keskukset tuovat yhteen luovien alojen toimijoita koulutus-, tutkimus- ja yritystoimintakentiltä.
Yhteisö aloittaa toimintansa kevään 2023 aikana. Yhteisön avulla ohjataan satoja miljoonia euroja Horisontti Euroopan EIT-rahoitusta tukemaan kulttuurin ja luovien alojen innovaatiotoimintaa.
Lue suomenkielinen uutinen tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Lue EIT:n tiedote tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Avoinna olevat julkiset kuulemiset: Vaikuta EU:n päätöksentekoon!
Luonnon monimuotoisuuden suojelu: ennallistamistavoitteet EU:n biodiversiteettistrategiassa
Euroopan komissio on julkistanut ehdotuksen 22.6.2022 luonnon ennallistamista koskevasta EU-asetuksesta, jossa kaavaillaan oikeudellisesti sitovia luonnon ennallistamistavoitteita. Aloite on keskeinen toimenpide EU:n vuoteen 2030 ulottuvassa biodiversiteettistrategiassa, jonka tavoitteena on elvyttää Euroopan luonnon monimuotoisuutta. Nyt sinulla on mahdollisuus antaa palautetta tästä komission EU-asetusehdotuksesta. Palaute voidaan ottaa huomioon EU:n neuvoston ja Euroopan parlamentin lainsäädäntökeskustelussa. Komission palautejakso on avoinna 22. elokuuta saakka. Kerro mielipiteesi täällä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
EU:n merellisen turvallisuusstrategian ja sen toimintasuunnitelman päivitys
Euroopan komissio on tarkastellut vuonna 2014 hyväksyttyä merellistä turvallisuusstrategiaa sekä siihen liittyvää toimintasuunnitelmaa, jotka ovat edelleen voimassa. Komissio arvioi, että strategiassa ja suunnitelmassa olisi otettava huomioon nykyiset meriturvallisuushaasteet, jotka johtuvat uudesta geopoliittisesta tilanteesta. Lisäksi merellinen turvallisuusstrategia olisi syytä saattaa linjaan muiden EU:n keskeisten strategioiden ja välineiden kanssa (ml. EU:n strateginen kompassi). Nyt avoinna olevan palaute- ja kuulemisjakson perusteella EU:n merellistä turvallisuusstrategiaa sekä sen toimintasuunnitelmaa tullaan ajantasaistamaan vuoden 2023 alkupuolella. Voit jättää näkemyksesi tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) – palautejakso on avoinna 8. syyskuuta asti.
Horisontti 2020 – puiteohjelman loppuarviointi
Euroopan komissio on käynnistänyt aloitteen arvioidakseen tutkimuksen- ja innovoinnin Horisontti 2020-puiteohjelman tuotoksia sekä vaikutuksia ohjelmakaudella 2014–2020. Analysoinnin tarkoituksena on tutkia edellisiä projekteja ja näiden pohjalta tunnistaa keinoja, miten voidaan auttaa nykyisiä EU:n tutkimus- ja innovaatiotoimien toteuttamista sekä tukea tulevien projektien suunnittelua. Voit kertoa mielipiteesi Horisontti 2020 -puiteohjelman toteutuksesta ja vaikutuksista 29. heinäkuuta 2022 saakka täällä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
EU:n itämeren-strategian vuosifoorumi 2022
EU:n Itämeren alueen strategian (EUSBSR) vuosifoorumi järjestetään tänä vuonna 28.-29. syyskuuta Lappeenrannassa. Tapahtuma kokoaa yhteen kaikki EU:n Itämeri-strategiaa toteuttavat sidosryhmät sekä muut kiinnostuneet tahot, jotka haluavat osallistua Itämeren alueen kohtaamien yhteisten haasteiden hallintaan. Tänä vuonna vuosifoorumin teemana on “Putting plans into practice – a prosperous, connected and green Baltic Sea Region”. Vuosifoorumin järjestävät yhteistyössä Lappeenrannan kaupunki, Itämeren valtioiden neuvoston (CBSS) sihteeristö ja Suomen ulkoministeriö.
Vuosifoorumin ohjelmassa on luvassa ainakin kiinnostavia keskusteluja EU:n energiapolitiikasta, kestävästä kasvusta ja kaksoissiirtymästä Itämeren alueen ja kaupunkien näkökulmasta. Tapahtumassa keskustellaan myös EU:n Horisontti Eurooppa -puiteohjelman missioiden potentiaalista Itämeren alueelliselle yhteistyölle (esim. ilmastoneutraalit ja älykkäät kaupungit, ilmastonmuutokseen sopeutuminen, terveet meret-, rannikko- ja sisävedet).
Rekisteröinti tapahtumaan on nyt auki! Tule mukaan keskustelemaan EU:n Itämeren alueen yhteistyön mahdollisuuksista ja haasteista sekä uusista innovatiivista ratkaisuista.
Lue lisää EU:n Itämeren alueen strategiasta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Tutustu vuosifoorumin ohjelmaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Ilmoittaudu mukaan tästä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Haluatko saada ajankohtaiset kuulumiset suoraan sähköpostiisi?