Siirry sisältöön

Komissio julkaisi Euroopan puolustusteollisuusstrategian ja ehdotuksen puolustusteolliseksi ohjelmaksi

Komissio julkaisi Euroopan puolustusteollisuusstrategian ja ehdotuksen puolustusteolliseksi ohjelmaksi

Euroopan komissio julkaisi 5. maaliskuuta EU:n kaikkien aikojen ensimmäisen puolustusteollisuusstrategian ja lainsäädäntöehdotuksen koskien uutta puolustusteollisuusohjelmaa Euroopan valmiuden ja turvallisuuden parantamiseksi.

Euroopan puolustusteollisuusstrategia (European Defence Industrial Strategy, EDIS) on EU:n reaktio kasvaviin turvallisuusuhkiin ja jännitteiseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen, erityisesti Venäjän Ukrainaa vastaan käymään sotaan. Strategiassa esitetään pitkän aikavälin visio puolustusteollisuuden valmiuden saavuttamisesta EU:ssa. Ensimmäisenä välittömänä ja keskeisenä keinona strategian toteuttamiseksi Euroopan komissio esittää lainsäädäntöehdotuksellaan Euroopan puolustusteollisuusohjelmaa (European Defence Industry Programme, EDIP) ja tähän liittyvää toimenpidekehystä, joilla varmistetaan puolustustuotteiden oikea-aikainen saatavuus ja toimittaminen EU:ssa.

Puolustusteollisuusohjelma on asetus, mikä tarkoittaa, että se edellyttää neuvoston (eli EU-jäsenmaiden) ja Euroopan parlamentin hyväksynnän astuakseen voimaan.