Siirry sisältöön

Syyskauden ensimmäinen uutiskirje

Keski-Euroopan kesälomakauden tullessa päätökseensä, on Helsinki EU Office tiimeineen palannut Brysseliin – etätyösuosituksia noudattaen. Tässä uutiskirjeessä keskitymme EU:n elpymisrahastoon ja tulevaan monivuotiseen rahoituskehykseen, joista EU-jäsenmaiden johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen heinäkuun lopulla. Lisäksi kerromme EU:n uudesta turvallisuusunionistrategiasta sekä käynnissä olevista vaikuttamismahdollisuuksista.

Tästä kirjeestä saat talteen myös syksyn tärkeät EU-tapahtumat, jotka järjestetään tänä vuonna pääosin virtuaalisesti!

> Etkö ole vielä tilaaja? Tilaa uutiskirje tästä!

EU-jäsenmaat saavuttivat sovun pitkän aikavälin budjetista ja elpymisrahastosta

EU-maiden johtajat kokoontuivat Brysselissä Eurooppa-neuvoston ylimääräiseen huippukokoukseen 21.7.2020 saavuttaen yhteisymmärryksen elpymisrahastosta ja EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä vuosille 2021–2027. Kokonaisuudessaan 1 824,3 miljardin euron paketissa EU:n monivuotinen rahoituskehys tullaan yhdistämään Next Generation EU -elpymisrahaston puitteissa toteutettaviin elpymistoimiin. Lue Eurooppa-neuvoston päätelmät kokonaisuudessaan täältä.

Neuvottelut pitkän aikavälin budjetista ja elpymisrahastosta jatkuvat Euroopan parlamentin kanssa

Euroopan parlamentti käsitteli EU:n pitkän aikavälin budjetista ja elpymisrahastosta aikaansaatua sopua ylimääräisessä täysistunnossaan 23.7. Ensisijaisesti parlamentin jäsenet kiittelivät EU-jäsenmaiden johtajia kompromissin syntymisestä pitkien neuvottelujen jälkeen. Kritiikkiä puolestaan esitettiin Euroopan komission helmikuiseen ehdotukseen verrattuna tehtyihin budjettileikkauksiin. Lisäksi peräänkuulutettiin järjestelmää, jolla elpymisrahastoon liittyvän yhteisvelan takaisinmaksu varmistetaan. Tavoiteaikataulun mukaisesti Euroopan parlamentti hyväksyy rahoituskehyksen jäsentensä enemmistöllä alkusyksystä. Lisäksi parlamenttia kuullaan omien varojen päätöksestä ja rahoituskehysasetus tulee vielä hyväksyä jäsenmaiden neuvostossa. Sekä rahoituskehys että omien varojen päätös on määrä hyväksyä lopullisesti joulukuussa, jolloin uuden rahoituskehyksen toimeenpano voitaisiin aloittaa tammikuussa 2021. Lisätietoa Euroopan parlamentin syyskaudesta ja neuvottelukantana toimivan päätöslauselman heinäkuun ylimääräisestä täysistunnosta voit lukea parlamentin sivuilta.

EU:n turvallisuusunionistrategia: Tavoitteena laaja-alaisen turvallisuusekosysteemin luominen

Euroopan komissio esittää EU:lle uutta turvallisuusunionistrategiaa, jonka tavoitteena on parantaa eurooppalaisen fyysisen ja digitaalisen ympäristön turvallisuutta. Etenkin uudet valtioiden rajat ja reaalimaailman ja digitaalisten alustojen rajat ylittävät turvallisuusuhkat vaativat tiiviimpää yhteistyötä ja uusia toimenpiteitä EU:lta. Strategiaan kuuluvat terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, hybridiuhkiin vastaaminen ja varautuminen sekä kriittisen infrastruktuurin häiriönsietokyvyn parantaminen. Lisäksi tutkimuksen ja innovoinnin rooli turvallisuuden parantamisessa tunnustetaan, ja näitä vahvistaakseen komissio tutkii edellytyksiä eurooppalaisen sisäisen turvallisuuden innovaatiokeskuksen perustamiselle. Lue lisää strategian painopisteistä komission sivuilta.

Avoinna olevat julkiset kuulemiset: Vaikuta EU:n päätöksentekoon!

Vaikuta tulevan Itämeren alueen Interreg-ohjelman painopisteisiin

Harkitsetko rahoitusmahdollisuuksia tulevalta Itämeren alueen Interreg-rahoitusohjelmalta? Oletko jo tutustunut nykyisiin hankkeisiin tai niiden tuloksiin? Mielipiteitä ensi vuonna käynnistyvän Itämeren alueen rahoitusohjelman rakentamista varten on mahdollista antaa 4.9.2020 saakka. Katso lisätiedot INTERREG Itämeri -ohjelman verkkosivuilta.

Ota kantaa EU:n liikennesektorin kehitystarpeisiin

Euroopan komissio tarkastelee parhaillaan liikenteen valkoisessa kirjassa vuonna 2011 annettuja ehdotuksia, jotka koskivat EU:n yhtenäisen liikennealueen esteiden poistamista, liikenteen innovoinnin ja infrastruktuurin kehittämistä sekä päästöjen vähentämistä. Julkinen kuuleminen aiheesta on kommentoitavissa komission sivuilla 23.9.2020 saakka. Samalla kaavakkeella voit vastata myös kestävän ja älykkään liikkuvuuden strategiaa koskevaan julkiseen kuulemiseen!

> Kaikki avoinna olevat EU:n julkiset kuulemiset löydät täältä!

Kulttuuriperintöpalkintojen haku on auki!

Euroopan unionin ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintoja jaetaan vuosittain erilaisille hankkeille, joiden tarkoituksena on säilyttää kulttuuriperintöä tai lisätä kulttuuriperintötietoisuutta. Palkintoja jaetaan korkeintaan 30:lle eri hankkeelle ja lukuisilla eri toimijoilla aina käsityöläisistä arkkitehteihin sekä julkisiin tai yksityisiin yhteisöihin on mahdollisuus hakea palkintoa. Palkintoja jaetaan neljässä eri kategoriassa: konservoinnissa, tutkimuksessa, yksilön tai yhteisön kulttuuriperintötyölle omistautuneessa toiminnassa sekä koulutuksessa ja tietoisuuden lisäämisessä. Katso tarkemmat ohjeet hakemiseen sekä lisätietoa palkinnosta Europa Nostran sivuilta. Hakuaika päättyy 1.10.2020.

Rekisteröityminen Euroopan alueiden ja kaupunkien viikolle on käynnistynyt!

Rekisteröityminen Euroopan alueiden ja kaupunkien viikolle on käynnistynyt. Kyseessä on EU:n suurin vuotuinen aluepolitiikkatapahtuma, joka kokoaa yhteen alueita ja kuntia, niiden poliittisia edustajia ja viranhaltijoita sekä asiantuntijoita ja tutkijoita kaikkialta Euroopasta. Tänä vuonna tapahtumakokonaisuus järjestetään pääosin virtuaalisesti kolmen viikon aikana 5.-22.10.2020. Ensimmäisellä viikolla teemana on kansalaisten osallistaminen, toisella viikolla koheesio ja yhteistyö ja kolmannella viikolla vihreä Eurooppa. Katso lisätiedot ja rekisteröidy tapahtumasivuilla.

Muista myös nämä tulevat EU-tapahtumat!