Siirry sisältöön

Tuorein uutiskirjeemme on julkaistu!

Tervehdys aurinkoisesta Brysselistä! 
 

Tässä uutiskirjeessä perehdymme Euroopan komission keskustelunavaukseen väestön ikääntymisen yhteiskunnallisista vaikutuksista sekä luomme katsauksen komission esittelemään syöväntorjuntasuunnitelmaan. Lisäksi tutustumme komission hyväksymään Itämeri-strategiaan.
Uutiskirjeen loppupuolelta löydät ajankohtaiset julkiset kuulemiset sekä tapahtumat. Huomioi myös avoinna oleva haku Regiostars Awards 2021 -kilpailuun.

Avaa uutiskirjeen selainversio täältä.

Euroopan komissio käynnisti keskustelun väestön ikääntymisen vaikutuksista

Euroopan komissio julkaisi 27. tammikuuta niin kutsutun vihreän kirjan ikääntymisen yhteiskunnallisista vaikutuksista Euroopassa. Vihreän kirjan tarkoituksena on toimia keskustelunavauksena ikääntymisen haasteisiin ja mahdollisuuksiin sekä kerätä eri toimijoilta näkemyksiä aiheesta julkisen kuulemisen kautta. Vihreässä kirjassa komissio käy läpi väestönmuutoksen vaikutuksia paitsi talouteen ja hyvinvointijärjestelmiin myös sukupolvien välisiin suhteisiin. Julkinen kuuleminen ikääntymisen vaikutuksista on avoinna 21.4.2021 asti.

Euroopan komissio esitteli EU:n syöväntorjunta-suunnitelman

Euroopan komissio julkaisi 3. helmikuuta EU:n syöväntorjuntasuunnitelman. Suunnitelma keskittyy syövän koko hoitopolkuun ennaltaehkäisystä ja varhaisesta havaitsemisesta diagnosointiin ja hoitoon sekä sairastuneiden elämänlaadun parantamiseen. Suunnitelmaan kuuluvia konkreettisia toimia ovat muun muassa syöpätietokeskuksen perustaminen koordinoimaan tieteellistä ja teknistä työtä EU:ssa. Syöväntorjuntasuunnitelman puitteissa komissio tulee esittelemään eri aloitteita vuoteen 2025 mennessä.

Euroopan komissio hyväksyi Itämeri-strategian päivitetyn toimintaohjelman

Itämeri-strategia on yksi EU:n makroaluestrategioista ja sillä edistetään Itämeren alueen valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä yhteisten ongelmien ratkaisussa. EU-maista Itämeri-strategia kattaa Suomen, Ruotsin, Tanskan, Viron, Saksan, Latvian, Liettuan ja Puolan. Euroopan komissio hyväksyi 17. helmikuuta päivitetyn toimintasuunnitelman, joka pyrkii valjastamaan alueellisen yhteistyön tukemaan covid-19-kriisistä elpymistä. Entistä tavoitteellisemman toimintaohjelman läpileikkaavana teemana on ilmasto, ja se ottaa myös huomioon YK:n kestävän kehityksen tavoitteet. Lisäksi perustetaan strategiapiste tarjoamaan teknistä ja hallinnollista tukea alueen toimijoille.

Regiostars Awards 2021 -kilpailu on avoinna innovatiivisille aluekehityshankkeille

Euroopan komissio on käynnistänyt vuosittaisen Regiostars-kilpailun, jossa palkitaan EU:n rahoitusta saaneita aluekehityshankkeita. Kilpailu käydään viidessä kategoriassa, jotka korostavat muun muassa vihreyttä ja kestävyyttä, osallisuutta ja syrjinnän torjuntaa sekä paikallisten yritysten kilpailukykyä digitalisoituvassa maailmassa. Lisäksi yhtenä kilpailukategoriana toimii Euroopan rautateiden teemavuosi. Palkintoja on jaossa erityisen innovatiivisille aluekehityshankkeille. Perehdy osallistumisohjeisiin sekä lähetä hakemus 9. toukokuuta 2021 mennessä!

Avoinna olevat julkiset kuulemiset: Vaikuta EU:n päätöksentekoon! 

Ota kantaa TEN-T-liikenneverkon suuntaviivoihin!

Euroopan komissio on avannut julkisen kuulemisen Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) suuntaviivoja koskevasta asetuksesta. TEN-T-liikenneverkon tavoitteena on tukea EU:n laajuisen liikennejärjestelmän sujuvuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä sekä samalla koko EU:n sisämarkkinoiden toimintaa. Sidosryhmillä on nyt mahdollisuus vaikuttaa vastaamalla verkkokyselyyn 5.5.2021 asti.

Vaikuta Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan!

Osana vihreän kehityksen ohjelmaa Euroopan komissio on valmistelemassa uutta metsästrategiaa, jonka tarkoituksena on vahvistaa metsien elinvoimaa ja suojelua sekä tukea elinkeinoja. Myös kiertobiotalous ja ilmastotavoitteiden edistäminen ovat osa strategiaa. Komissio on avannut julkisen kuulemisen strategiasta, joka on avoinna 19.4.2021 asti.

Ajankohtaiset EU-tapahtumat

Euroopan rautateiden teemavuoden avajaistapahtuma, 29.3.2021

Vuosi 2021 on nimetty Euroopan rautateiden teemavuodeksi. Teemavuoden avajaistapahtuma järjestetään 29. maaliskuuta 2021 yhteistyössä Euroopan komission sekä EU:n nykyisen puheenjohtajamaa Portugalin kanssa. Lisätietoja tapahtumasta on tulossa myöhemmin tälle sivustolle.

Muista myös nämä tulevat tapahtumat!

[:]