Siirry sisältöön

Vuoden 2021 ensimmäinen uutiskirje on julkaistu!

Vuodenvaihteen tervehdys Brysselistä!

Vuosi 2021 on potkaistu käyntiin ja monet toivovat siitä helpompaa kuin pandemian sävyttämästä viime vuodesta. Covid-19-pandemia jatkuu, mutta toivotaan, että rokotukset helpottavat tilannetta mahdollisimman pian. Tässä vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä luomme katsauksen tuoreen Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaan Portugalin kaudelleen asettamiin prioriteetteihin ja monialaiseen “Uusi eurooppalainen Bauhaus” -aloitteeseen. Lisäksi totuttuun tapaan olemme keränneet kirjeeseen vinkit ajankohtaisista vaikuttamismahdollisuuksista ja tapahtumista.

Avaa uutiskirjeen selainversio tästä!

Euroopan unionin neuvoston uusi puheenjohtajamaa Portugali asettaa Euroopan elpymisen päätavoitteekseen

Euroopan unionin neuvoston puolen vuoden välein kiertävä puheenjohtajuus vaihtui 1.1. kun Saksan jälkeen ohjaksiin tarttui Portugali. Kyseessä on maan neljäs kerta pestissä. Portugali on asettanut puheenjohtajuudelleen kolme prioriteettia: Euroopan tukemisen covid-19-kriisistä toipumisessa, Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanemisen edistämisen ja Euroopan strategisen autonomian vahvistamisen. Näiden prioriteettien puitteissa Portugali pyrkii siihen, että Euroopan unionin covid-19-kriisistä toipumiseen suunnattuja varoja aletaan jakaa jäsenmaiden kesken maan puheenjohtajakauden aikana. Myös Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaan kuuluvien ilmastotoimien edistäminen ja digisiirtymän vauhdittaminen löytyvät puolivuotiselta tavoitelistalta. Lue lisää kauden painopisteistä Portugalin puheenjohtajakauden virallisilta sivuilta täältä sekä yleistä neuvoston puheenjohtajan tehtävistä komission sivuilta täältä.

Uusi eurooppalainen Bauhaus -aloite potkaistaan käyntiin osallistavalla suunnitteluvaiheella

Kulttuuria, muotoilua, arkkitehtuuria, tiedettä ja teknologiaa yhteen tuova ”Uusi eurooppalainen Bauhaus” -aloite on nyt virallisesti käynnistetty. Ensimmäinen vaihe koostuu yhteissuunnitteluprosessista, jossa pyritään määrittämään tarkemmin aloitteen sisältöä ja johon halutaan osallistaa sidosryhmiä koko Euroopan alueelta. Bauhaus-aloitteen tarkoituksena on tuoda konkretiaa EU:n vihreän kehityksen ohjelmaan muotoilun, kulttuurin ja taiteen avulla sekä edistää kestävää, laadukasta, kaunista ja kohtuuhintaista asumista. Kesään asti jatkuvan yhteissuunnitteluvaiheen aikana Euroopan komissio kerää konkreettisia esimerkkejä kestävästä ja laadukkaasta asumisesta eri puolilta Eurooppaa. Parhaat käytännön esimerkit ja ideat palkitaan ”Uusi eurooppalainen Bauhaus” -nimisellä palkinnolla. Vaikuta aloitteeseen täällä ja lue lisää aloitteesta täältä.

Avoinna olevat julkiset kuulemiset: Vaikuta EU:n päätöksentekoon! 

Vaikuta eurooppalaista terveystietoaluetta koskevaan aloitteeseen!

Euroopan komissio pyrkii kehittämään eurooppalaista terveystietoaluetta, missä potilastietoja vaihdettaisiin turvallisesti, terveystietoja voitaisiin käyttää tutkimuksessa ja päätöksenteossa luotettavasti ja ihmiset voisivat hallita omia terveystietojaan helpommin. Asetusehdotuksesta on nyt esillä etenemissuunnitelma, johon annettuja kommentteja voidaan käyttää aloitteen myöhemmässä kehityksessä. Anna palautetta 3.2.2021 mennessä täällä.

Anna palautetta EU:n biodiversiteettistrategian arviointiin!

Euroopan komissio on arvioimassa vuoteen 2020 ulottunutta biodiversiteettistrategiaansa, jonka tavoitteena on ollut pysäyttää biodiversiteettikato ja ekosysteemien köyhtyminen. Arvioinnin tarkoituksena on selvittää, miten strategian toimeenpano onnistui ja saavutettiinko strategiassa määriteltyjä tavoitteita. Nyt sidosryhmilläkin on mahdollisuus kommentoida arviointia julkisessa kuulemisessa, joka on avoinna 5.4.2021 asti. Ota kantaa täällä.

Ota kantaa biodiversiteettistrategian ennallistamistavoitteisiin!

EU:n vuoteen 2030 asti ulottuvan biodiversiteettistrategian tavoitteena on elvyttää luonnon monimuotoisuutta Euroopan alueella. Osana strategiaa komissio ehdottaa juridisesti sitovien ennallistamistavoitteiden asettamista kärsineiden ekosysteemien elpymisen takaamiseksi. Vaikutustenarvioinnin pohjalta määritellyistä tavoitteista voi nyt antaa palautetta julkisessa kuulemisessa. Ota kantaa 5.4.2021 mennessä täällä.

Ajankohtaiset EU-tapahtumat

Masters of Digital 2021, 3.-4.2.2021

Teknologia-alaa edustavan Digitaleuropen järjestämä vuotuinen lippulaivatapahtuma Masters of Digital pidetään tänä vuonna kokonaan virtuaalisesti. Teemalla ”Digital as the driver for Europe’s recovery” kulkevassa kaksipäiväisessä tapahtumassa puhuvat muun muassa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja komissaari Mariya Gabriel. Lue lisää ohjelmasta ja ilmoittaudu tapahtumaan täällä.

Muista myös nämä tulevat EU-tapahtumat!