Siirry sisältöön
UNFCCC COP27, Frans Timmermans

YK:n ilmastokokous COP27 on parhaillaan käynnissä Egyptissä!

Sunnuntaina 6. marraskuuta Egyptin Sharm el-Sheikissä alkoi YK:n ilmastonmuutoskonferenssi (COP27).  Ilmastonmuutoskonferenssi on keskeinen vuosittainen tapahtuma, joka kokoaa yhteen valtiot maailmanlaajuisesti ryhtymään toimiin Pariisin sopimuksen ja yleissopimuksessa asetettujen ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Tänä vuonna konferenssi järjestetään 6.–18. marraskuuta 2022.  

Euroopan komissiota huippukokouksessa edustaa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sekä EU:n neuvotteluryhmää johtava komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans. Lisäksi COP27 tapahtumiin osallistuvat myös energiakomissaari Kadri Simson, ympäristö-, meri- ja kalastuskomissaari Virginijus Sinkevičius sekä maatalouskomissaari Janusz Wojciechowski.

Neuvotteluryhmän tavoitteena COP27-konferenssissa on siirtyä nykyisten sitoumuksien täytäntöönpanoon liittyvistä ylevistä sanoista konkreettisiin toimiin. Siirtymää tavoitellaan esimerkiksi hyväksymällä ilmastonmuutoksen hillitsemistä koskeva työohjelma, minkä tavoitteena on tehostaa ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien tavoitteita ja niiden täytäntöönpanoa kiireellisesti. 

Ilmastonmuutoksen sopeutumiseen liittyvissä toimissa EU on sitoutunut edistämään maailmanlaajuisia tavoitteita. Ilmastonmuutoksesta johtuvista menetyksistä ja vahingoista EU pyrkii löytämään ratkaisuja vastaamaan eniten kärsivien maiden moninaisiin tarpeisiin. EU esittää viralliselle esityslistalle kohtaa, joka käsittelee menetysten ja vahinkojen minimointia, välttämistä ja niihin puuttumista tehokkaasti. Yhtenä keinona on rahoituksen nopean saatavuuden takaaminen. Lisäksi EU, yhteistyössä muiden kehittyneiden maiden kanssa, varmistaa ilmastonmuutoksen sopeutumiseen kohdennetun rahoituksen kaksinkertaistumisen vuoteen 2025 mennessä lisäten ilmastorahoituksen osuuttaan. 

Konferenssin aikana Euroopan komissio järjestää yli 125 oheistapahtumaa EU:n paviljongissa Sharm el-Sheikhissä ja verkossa. Tapahtumissa keskustellaan laajasti erinäisistä ilmastoon liittyvistä aiheista, kuten mm. hiilenpoistotoimista, elintarviketurvasta sekä puhtaasta energiasta. Paviljongin vierailijat ja puhujat muodostuvat poliitikkoista, asiantuntijoista, tutkijoista ja muista sidosryhmien edustajista.

Helsinki EU Office on poiminut seuraavat kiinnostavat tapahtuma tärpit:  

Maanantaina 14. marraskuuta vietetään EU:n energiapäivää ja paviljongin keskusteluiden kantavana teemana on energia. Aamu polkaistaan käyntiin komissaari Kadri Simsonin kanssa, aiheena energiajärjestelmien hiilidioksidipäästöjen vähentämisen nopeuttaminen. Yksittäisten tapahtumien aiheet vaihtelevat vedystä energiatehokkuuteen sekä erilaisten puhtaan ja kestävän energian tuotantoratkaisuihin.  

Torstaina 17. marraskuuta keskustellaan kaupunkien, yhteisöjen ja alueiden roolista ilmastotavoitteiden toimeenpanossa. Ilmastoneutraaleista ja älykkäistä kaupungeista sekä muista EU:n lippulaiva-aloitteista, kuten NetZeroCities ja Covenant of Mayors, keskustellaan klo 9.00 alkaen. Lisäksi päivän aikana käsitellään kestävää kaupunkiliikennettä, alueiden oikeudenmukaista siirtymää ja paikallisia vihreitä sopimuksia. 

Näiden lisäksi lukuisia mielenkiintoisia tapahtumia järjestetään päivittäin – katso ohjelma!(siirryt toiseen palveluun)

Lähde mukaan ilmastokeskusteluun ja kuule lukuisista ilmastotoimista sekä tavoitteista eri aloilla ja tasoilla. Tärkeän asian äärellä oheistapahtumat valaisevat ilmastonmuutoksen seurauksista ja riskeistä, mutta antavat myös toivoa kunnianhimoisten toimintasuunnitelmien ja innovaatioiden kautta.