Siirry sisältöön

Espoon kaupunki

Lähes 300 000 asukkaan Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki ja kasvaa vuosittain noin 3 000 –  5 000 asukkaalla. Espoo on kotikaupunki korkeasti koulutetuille, monikulttuurisille asukkaille, huippuluokan koulutukselle, tutkimukselle ja innovaatiotoiminnalle sekä maailmanluokan yritystoiminnalle. Aalto-yliopisto ja VTT sijaitsevat Espoossa, ja lähes puolet Helsingin pörssin liikevaihdosta tulee Espoossa sijaitsevilta yrityksiltä. Näistä esimerkkeinä Nokia, Kone ja Fortum. Espoo profiloituu Pohjoismaiden parhaana startup-yrittäjyyden ja kasvuyritysten sijaintikaupunkina. Espoosta ovat lähtöisin lukuisat suomalaiset yksisarviset – näitä miljardin dollarin arvon ylittäviä kasvuyrityksiä ovat mm. MySQL, Supercell ja Rovio. 

Espoo-tarinan, Espoon kaupungin strategian, mukaan verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa. Espoota kehitetään taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävästi. Kaupunki edistää vihreää siirtymää ja digitalisaatiota yhdessä asukkaiden, yritysten ja tiedeyhteisöjen kanssa. Digitalisaatiota hyödyntäen he lisäävät toimintansa avoimuutta, kehittävät uusia alustamaisia ratkaisuja ja nopeuttaa palveluprosesseja. Kestävät ja älykkäät kaupunkiratkaisut lisäävät arjen ja liikkumisen sujuvuutta. Espoo toimii aktiivisesti ilmastonmuutoksen torjunnassa, luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa ja on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Kaupunki kehittää palvelujaan kokeilukulttuuriin ja yhteiskehittämiseen nojaten. Tämä tarkoittaa, että Espoo avaa ovia ja kutsuu kaikki kuntapalvelujen sidosryhmät yrityksistä yhdistyksiin, tutkimuslaitoksiin ja kuntalaisiin jalostamaan vanhoja ja innovoimaan uusia palveluja yhdessä – Make with Espoo -ajatuksen mukaisesti. Yhteiskehittämisen keinoin, ennakkoluulottomasti uutta kokeillen he synnyttävät hyvinvointia, työtä, uutta osaamista ja elinvoimaa niin Espooseen kuin koko Suomeen. Kaupungin kumppaneilla, etenkin Aalto-yliopistolla, VTT:llä ja yrityksillä on keskeinen rooli Espoon vahvistaessa asemaansa Pohjois-Euroopan kansainvälisesti kiinnostavimpana ja vetovoimaisimpana osaamisen sekä tieteen, taiteen ja talouden innovaatiokeskuksena.

Keilaniemi, Espoo